Manteniment preventiu de la teva moto

Manteniment preventiu de la teva moto
Manteniment preventiu de la teva moto

 

Manteniment preventiu de la teva moto

Manteniment preventiu de la nostra moto es tracta de tasques senzilles i que no precisen grans coneixements de mecànica. El temps passa i la moto, com qualsevol màquina, precisa que estiguem cada vegada més atents a certes tasques que van a ajudar al fet que aquesta no es deteriori a tota velocitat i per descomptat a evitar danys majors.

El manteniment bàsic, malgrat semblar alguna cosa superficial, ens ajuda a prevenir el desgast  mal funcionament de la nostra moto, així com allarguem també les visites al taller per danys de major cost. En aquest article intentarem establir un ordre de senzills passos que ens ajudessin a fer nosaltres mateixos el manteniment bàsic preventiu.

Lubricació. Manteniment Filtre Aire Carburador

Mantenimiento_Moto_Filtro_Aire[1]El canvi d’oli és alguna cosa molt senzilla de fer i que la nostra moto agrairà com cap altra tasca. Sembla una mica de sentit comú, però hi ha molta gent que no fa canvi d’oli o que ho fa després de moltíssims quilòmetres, això acaba passant factura. Les peces del motor malgrat que estan ben polides i banyades en oli sofreixen fricció entre elles, i això es tradueix en increment de la temperatura i en el despreniment de petites partícules metàl·liques.
El canvi del lubrificant jo sempre ho realitzo després de fer-me un volt amb la moto petita, deixo que el motor tingui temperatura i quan la detinc és quan llevo el tap inferior amb moltíssima cura de no cremar-me i retir el superior perquè escorri millor. Aquesta tasca sempre amb la moto el més recte possible. Esperem al fet que escorri fins a l’última gota de l’oli vell, el qual per cert és molt contaminant, cal guardar-ho en el mateix envàs de l’oli nou i portar-ho a un punt net.

Per acabar posem i assegurem el tap inferior i comencem a abocar l’oli recomanat pel fabricant (molt important) fins que arribem al nivell requerit, tapem a dalt i llest.
És important que el primer encès de la moto sigui igual al que hem de fer en els matins, deixant almenys uns 3 min la moto en ralentí per garantir que lubriqui el sistema complet abans de començar a rodar.

El filtre d’oli es canvia segons les característiques d’aquest, si aguanta dos canvis d’oli, doncs aquest és el cicle de vida, si no, doncs en cada canvi. S’ha de retirar quan s’ha buidat totalment el motor. Ull perquè el filtre sempre emmagatzema oli en el seu interior. Si no has de canviar el filtre, has d’assegurar-te que l’oli sigui el mateix que ja tenia la moto per evitar mescles.

Filtre d’aire del carburador

Mantenimiento_Moto_Lubricacion[1]És molt important que es mantingui el més net possible. Quan el filtre està molt brut i no permet el pas de l’aire es descompensa la mescla de combustió i causa fallades i pèrdua de força. El canvi de filtre és una de les coses que podem fer nosaltres mateixos sense major cost que el valor del recanvi i ens ajuda amb el funcionament òptim de la nostra moto.
Hi ha filtres que permeten ser rentats i duren més quilòmetres abans de canviar-los, també solen incrementar el flux d’aire i millorar el rendiment de la moto.

Líquid de refrigeració

Manteniment Moto Líquid Refrigeració

Altre dels punts importants que hem de revisar sempre és el nivell del líquid refrigerant. No és comú que el líquid disminueixi de manera dràstica, però si fos el cas, acudir al mecànic immediatament perquè és gairebé segur que hi ha present una fugida. D’igual forma si veiem que està per sota del nivell hem de completar la quantitat necessària perquè es dissipi la calor amb el volum requerit de refrigerant. No emplenar amb aigua, l’aigua oxida el circuit.

Lubricació externa

Manteniment Moto Rodaments de la Roda

Tenim tres parts importants. Els cables d’accelerador i embragatge, la cadena de la transmissió i els rodaments de les rodes. Igual que els anteriors, són senzills passos que pots fer el teu mateix.
Comencem pels cables. Malgrat ser d’acer, a causa de la força exercida per les manetes, si els cables no estan ben lubricades, podem desprendre el cap de plom o partir el cable intern de la trena d’acer. Per evitar aquest possible incident solament hem de desprendre l’extrem que està unit a la maneta, deixar caure unes gotes de lubrificant entre el folro i el cable i moure el cable perquè es lubriqui tot l’interior.

Com a segon punt del nostre manual de manteniment preventiu tenim la cadena de transmissió. La falta d’oli o greix, la pols i el moviment continu de la mateixa porta com a conseqüència un accelerat desgast que acaba en el dany total de la cadena i desgast del pinyó d’atac i corona. Si ets un “manetes” la solució és molt fàcil, busquem la baula amb el tancament de seguretat, ho obrim i la retirem dels pinyons. Tractem d’introduir-la i treure-la diverses vegades en un recipient amb gasolina perquè se li desprenguin tots els desaprofitaments d’oli, grassa i pols. Després l’escorrem i introduïm en un altre recipient amb oli i la deixem uns 20 o 30 min perquè li penetri ben el lubrificant. Finalment la traiem i escorrem o assequem amb un drap, la tornem a posar i llest, solament gastem una mica de temps i del sabó que usem per netejar-nos les mans. Si no vols desarmar-la, has de xopar-la bé amb gasolina i amb una brotxa o amb líquid d’encendre barbacoes que afluixa molt bé la brutícia, una vegada estigui ben neta i l’hagis deixat una estona així, solament és donar-li greix de pot i a funcionar.

Rodaments de la roda

Manteniment Moto Lubricació Externa

En el cas del manteniment dels rodaments de les rodes tenim una mica més de treball però tampoc gens tan difícil de fer. Retirem les llandes els, llevem els tapa pólvores fins a arribar als rodaments. Sense extreure’ls de la llanda fiquem el nostre dit i ho usem de sensor per assegurar-nos que mentre trencada no sentim imperfeccions ni desajustaments en les pistes del rodament. Si hi ha problemes, el recomanable és extreure-ho i canviar-ho, en cas que tot estigui ben el recomanable és retirar els segells protectors i amb el dit untar greix i passar bastantes vegades per garantir que li entri bé, armem i a rodar.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *