Un 83,3% dels guants de moto no compleixen la normativa de seguretat

Un 83,3% dels guants de moto no compleixen la normativa de seguretat
Un 83,3% dels guants de moto no compleixen la normativa de seguretat

No cal esmentar la importacia dels guants per a nosaltres, els motoristes. Aquest tema ens interessa

Els fabricants d’equips i peces de protecció per a motociclistes han d’entendre la necessitat del compliment de les normes referides a la certificació de garanties en el comportament davant determinades fonts de lesió.

normativa_guants-anoiamotos·com-3Els distribuïdors d’equips i peces per a la protecció d’usuaris motociclistes han d’exigir als fabricants el compliment dels estàndards mínims de funcionalitat especificats per les normes de certificació o homologació segons procedeixi. Els usuaris han de conèixer la situació actual del mercat i els seus drets per poder adquirir la responsabilitat que els correspon com a ciutadans i consumidors.

Aquest departament entén que el debat de l’IVA en les peces de protecció de caràcter obligatori ha d’estar superat, reduint-se a “0” i aquelles que no són de caràcter obligatori haurien de trobar-gravades, en el pitjor dels casos, amb IVA reduït.

Aquest equip d’investigació, en l’actualitat pertanyent al Departament de Seguretat Viària de Unió Internacional per a la Defensa dels motociclistes, ha realitzat tres investigacions relatives a guants de protecció de motociclistes, el seu ús, característiques, certificació, oferta i demanda.

La primera d’elles es realitzava en l’any 2012, donant com a resultat entre d’altres que un 97,62% dels guants sotmesos a estudi no certificaven la superació de l’EN-13594 (enfront del 2,38% que si). La segona d’elles, finalitzada al febrer de 2015 i on tractàvem l’equipació tècnica de la dona, un 83% dels guants per a motociclistes no acreditaven la seva certificació.

En l’actualitat, la norma tècnica de referència és l’EN 13594: 2015 “Guants de protecció per a motociclistes. Requisits i mètodes d’assaig”, reformada l’11 de desembre de 2015 i la data límit per obtenir presumpció de conformitat respecte a la norma substituïda és el 31 agost 2017.

D’altra banda, són ja moltes les corrents que en matèria de prevenció volen establir els guants per a motociclistes com a equip de protecció obligatori sense tenir en consideració que l’oferta de mercat, en la seva gran majoria, no compleix les normes específiques en la matèria i que no tot el que diuen guant per a motoristes és un guant per a motoristes.

GUANTS DE MOTORISTA

normativa_guants-anoiamotos·comMissió dels guants de motorista
Protegir en la millor de les possibilitats la mà i canell del motorista especialment davant els mecanismes lesionals per l’exposició al abrasament per fricció, perforació i impacte.

Normativa reguladora dels guants de motorista

A 13594 sobre “Guants per a la protecció d’usuaris motociclistes”. Els guants, per a la seva certificació segons la EN-13.594 han de superar determinades proves de resistència física, comportament ergonòmic i químic.

Alguns punts d’avaluació són la resistència a l’esquinçament, resistència de costures, al tall, a l’abrasió, subjecció, cobertura, talles, ergonomia, components rígids, contingut en crom, PH del cuir i materials utilitzats, solidesa del colorant a l’aigua.

Guants de moto a l’any 2016

Durant l’any 2016 s’han explorat 60 guants, dels quals tan sols 10 etiquetaven el compliment de la norma de certificació per a la protecció dels motociclistes A-13594.

Aquesta situació ens presenta un incompliment de la norma del 83,3%. En relació amb la protecció contra el fred, tot i oferir-se al mercat guants per a motociclistes, cap dels guants sotmesos a exploració acrediten el compliment de la norma UNE EN 511 sobre “Guants de protecció contra el fred”.

Hem de recordar que l’EN 511: 2006 es va publicar el 21 de desembre de 2006. Es segueixen observant els problemes de seguretat més localitzats atenent la casuística de les lesions d’usuaris de motocicletes són:

Resistència de les costures.
Inexistència de proteccions contra impactes en les zones de risc.
Falta de protecció extra de resistència a l’abrasió al palmell de la mà.
Manca d’enllaç entre les falanges inferiors dels dits anular i petit per unir-los parcialment en un sol cos i donar suport a la debilitat del propi dit petit.
Escassa longitud a la zona de protecció de canell.
Sistemes insuficients d’ajust per evitar l’extracció en cas d’incident per sinistre.
Falta de tacte en guants de motorista de protecció contra el fred.
Les infraccions més comunes de fabricants i distribuïdors de guants de motos

Primera infracció

Infracció de guants etiquetats com per a motoristes sense haver superat la norma de certificació establerta s’ha d’entendre tipificada en l’article 18.1 B de l’RDL 1/2007.

Reproduïm la part d’interès: “L’etiquetatge i presentació dels béns i serveis i les modalitats de realitzar hauran de ser de tal naturalesa que no indueixi a error el consumidor i usuari, especialment: Atribuint al bé o servei efectes o propietats que no tingui” .

Segona infracció

Risc químic per excés de crom VI. A tall d’exemple, l’alerta RAPEX de la Unió Europea amb referència 2015-48-42- A12 / 1549/15 per als guants marca RACER, model Sccoty Silver, advertia del risc químic per la quantitat de crom (VI) en el cuir dels guants és massa alta (valor mesurat: 12.4 mg / kg). El Crom (VI) pot desencadenar reaccions al·lèrgiques. El producte no compleix amb el Reglament REACH i els requisits de la Directiva d’Equips de Protecció Personal.

Conclusions i recomanacions per comprar un guant de moto

Hem de reconèixer com considerant que la circulació en motocicleta, ciclomotor o bicicleta comporta riscos derivats de la vulnerabilitat i el moviment entès com velocitat.

1. L’ús de guants per a motociclistes pot:

a. Reduir les lesions a les mans per contusió i fricció, així com ferides incises o punxants.
b. En alguns casos poden evitar arrencaments.
c. Difícilment poden evitessin lesions per aixafament.
2. Des de l’any 2002, data de la primera publicació de l’EN 13594 sobre “Guants per a la protecció d’usuaris motociclistes”, han passat més de 14 anys i el mercat segueix oferint, en la seva major part, guants per a motociclistes i etiquetats com tals que no acrediten la superació de la norma de certificació.

3. Un 83,3% dels guants sotmesos a estudi no certificaven la superació de l’EN-13594.

4. Els CC i FF de seguretat estan sent dotats de guants que no compleixen la norma de certificació o no acrediten complir-la, així com altres treballadors d’empreses.

5. Els problemes de seguretat més localitzats atenent la casuística de les lesions d’usuaris de motocicletes són:

a. Resistència de les costures.
b. Inexistència de proteccions contra impactes en les zones de risc.
c. Falta de protecció extra de resistència a l’abrasió al palmell de la mà.
d. Manca d’enllaç entre les falanges inferiors dels dits anular i petit per unir-los parcialment en un sol cos i donar suport a la debilitat del propi dit petit.
e. Escassa longitud a la zona de protecció de canell.
f. Sistemes insuficients d’ajust per evitar l’extracció en cas d’incident per sinistre.
g. Falta de tacte.

6. S’incrementa la falta de conformitat dels requisits en guants de protecció per a motociclistes contra el fred.
Altres conclusions especials per comprar els guants de moto

1. Els fabricants d’equips i peces de protecció per a motociclistes han d’entendre la necessitat del compliment de les normes referides a la certificació de garanties en el comportament davant determinades fonts de lesió.

2. Els distribuïdors d’equips i peces per a la protecció d’usuaris motociclistes han d’exigir als fabricants el compliment dels estàndards mínims de funcionalitat especificats per les normes de certificació o homologació segons procedeixi.

3. Els usuaris han de conèixer la situació actual del mercat i els seus drets per poder adquirir la responsabilitat que els correspon com a ciutadans i consumidors.

4. Aquest departament entén que el debat de l’IVA en les peces de protecció de caràcter obligatori ha d’estar superat, reduint-se a “0”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *