Què és la recollida prèvia de molls de suspensió d’una moto?

Què és la recollida prèvia de molls de suspensió d’una moto?
Què és la recollida prèvia de molls de suspensió d’una moto?

Ajuden a controlar l’altura de la moto davant i darrere, a l’permetre que a l’pujar-nos a la moto, aquesta baixi més o menys.

Què és i per a què serveix la recollida prèvia de la suspensió de la moto – Fórmulamoto

Les suspensions de les motos permeten que les rodes mantinguin el contacte amb l’asfalt, i compten amb molls que retornen a la seva posició el conjunt. Quina posició? La que determina la “precàrrega” de la molla més de la seva duresa.

Les motos i cotxes disposen de suspensió en cada roda per poder absorbir les irregularitats de l’ferm sobre el qual passen, mantenint el millor contacte possible.

Una manera ràpida i senzilla d’entendre el perquè de la utilització d’aquests sistemes en motocicletes és veient les següents imatges on s’observa com varia la posició de sistema quan no tenim cap tipus de suspensió, quan afegim una molla i quan a més s’afegeix un amortidor .

Esquema Suspensió Moto

Esquema suspensió

Perquè aquestes suspensions puguin tenir moviment i recuperar la seva posició, tenen molls: és el “element elàstic”, mentre que per evitar que aquests moviments es converteixin en oscil·lacions eternes també tenen un fre: l’element amortidor. Quan la moto circula a velocitat mantinguda en línia recta sobre una superfície ben plana (o està aturada i vertical) està en equilibri: la suspensió no es mou i manté una posició “inicial”. Aquesta posició ve donada pel pes de la moto (i pilot) i la duresa de les molles de les suspensions, davant i darrere. I una altra cosa més: la “precàrrega” d’aquests molls.

La precàrrega és com el seu nom indica una “càrrega prèvia” que li donem als molls perquè tinguin una determinada tensió, i en aquest cas perquè la suspensió es quedi a una determinada alçada. A cada suspensió, si augmentes la precàrrega estaràs augmentant l’altura, i viceversa (baixant la recollida prèvia baixarà aquesta part de la moto).

A el límit, una precarga massa baixa faria que la suspensió fes límit, mentre que una massa gran portaria la suspensió a la posició més alta i no baixaria.

El normal és deixar-les per que en repòs (amb pilot o tota la càrrega) la suspensió baixi un terç del seu recorregut total. Aquesta distància (recorregut mort o “sag” en anglès) sol ser doncs d’uns 3 centímetres per a suspensions que solen tenir 10 cm de recorregut total.

Mesurant alçada de suspensió

Els dos extrems que dèiem estan fora de l’marge de regulació d’una moto de sèrie, que es calculen perquè, amb el seu reglatge original, donin altures correctes amb un pilot d’uns 70 kg. Si pesem més hauríem d’augmentar la precàrrega en els dos trens, o la moto s’enfonsarà massa.

Si anem a portar passatger o molt equipatge, hauríem d’augmentar la recollida prèvia del darrere perquè la moto no s’enfonsi en excés aquí. Per això la precàrrega també és un “avís” a l’moll de que portarem més càrrega de l’estàndard.

També s’usa aquest control d’altures per modificar lleugerament la geometria de la moto i el seu comportament: més alta darrere és més àgil i menys estable, en general.

Font d’informació:
soymotero.net
Josep Armengol

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *