10 Punts clau de la convivència entre motos i cotxes

10 Punts clau de la convivència entre motos i cotxes
10 Punts clau de la convivència entre motos i cotxes

El 65 per cent dels motoristes pensen que els conductors no els respecten. T’expliquem en 10 claus les conclusions d’un estudi sobre la convivència de motos i cotxes a l’asfalt.

convivencia moto coche

Els motoristes espanyols pensen que els automobilistes no els respecten quan condueixen. Aquesta és una de les conclusions que es desprèn d’un estudi realitzat per Midas amb la col·laboració de Fundació Pons. Analitzem les restants perquè són molt interessants per intentar millorar la convivència entre cotxes i motos tant en ciutat com en carretera.

El 86 per cent dels motoristes enquestats es mostren crítics a l’reconèixer que pequen d’imprudents quan condueixen entre cotxes per grans ciutats o zones urbanes.
Els més joves i els conductors de ciclomotors o de vehicles de petita cilindrada (menys de 125 cc.) Són els que tenen una opinió més negativa de si mateixos i pensen que els motoristes són menys prudents que els automobilistes. Per contra, els conductors de motos de més de 500 cc consideren que són més prudents que la resta dels conductors.
El el 56% destaca que és més perillós conduir en zones urbanes que en grans vies o en carreteres, d’aquesta percentatge només invertit en el cas de les dones i els conductors de ciclomotors als quals, en major mesura, els dóna més por circular per carretera amb el seu vehicle de dues rodes que per ciutat.
L’existència de “trampes” a la calçada com són els guals mal senyalitzats o pintures relliscoses són mostrats pels motoristes com els majors perills als quals s’enfronten en el seu dia a dia. Un problema que se suma a què provoquen els angles morts que es produeixen durant la conducció i que els impedeixen observar l’aproximació d’automòbils propers.
La manca de respecte cap a la distància de seguretat, l’existència d’guarda-rails en carreteres i autopistes, així com la pràctica habitual d’avançar per la dreta que solen dur a terme molts conductors completen la llista de factors que apunten els entrevistats com ‘molt importants’ a l’hora de causar accidents.

convivencia moto coche

 1. Els motoristes es consideren complidors dels senyals de circulació en la majoria dels casos (93%) i només excepcionalment reconeixen saltar-. El 88% i el 79% d’ells considera que ‘gairebé sempre’ o ‘sempre’ respecten els límits de velocitat en carreteres i ciutats, respectivament.
  Són els conductors que porten una moto de més de 500 cc els que més freqüentment reconeixen saltar-se els límits de velocitat, tant en ciutat com en carretera, mentre que les dones motoristes es mostren més respectuoses amb els límits de velocitat i els senyals de circulació.
  El casc és l’únic equipament universal dels motoristes; el el 81% utilitza el casc integral, mentre que el 35% fa servir el casc obert de vegades, especialment quan viatja en ciclomotor. Set de cada deu reconeixen a més portar guants i sis de cada deu vesteix jaqueta especial per a moto. Altres accessoris utilitzats, tot i que menys, són les colzeres (30%), botes (22%) o armilla de protecció (20%).
  Les comunitats autònomes que compten amb un major parc motociclista són Andalusia i Catalunya (23% i 21%), seguides de la Comunitat Valenciana i Madrid, amb una presència motera de el 12% i 9%, respectivament.
  Sis de cada deu assenyalen fer servir la motor per plaer, dada que és especialment significatiu en el cas dels conductors de motos de més cilindrada. El 88% asseguren fer ús de les dues rodes per temes particulars i d’oci, el 74% per desplaçar-se a la feina o classe (el 60% d’ells utilitzen la moto cada dia) i un gens menyspreable 41% per sortir de cap de setmana o utilitzar-lo com a mitjà alternatiu durant les vacances. Pràcticament la totalitat, un 92%, parla de la facilitat d’aparcament com l’avantatge més important per a usar la moto.

convivencia moto coche

Consells per millorar la convivencia moto-cotxe

Si ets motorista…

 • Consells per millorar la convivència moto-cotxe
  Si ets motorista …
  Precaució quan circulis entre cotxes, per la ciutat i per carretera. L’anticipació és clau per evitar riscos.
  És important veure i fer-te veure pel que has d’utilitzar els llums diürnes o d’encreuament tant de dia com de nit i roba reflectant.
  La moto ha d’estar en perfectes condicions, els pneumàtics en bon estat i amb la pressió correcta, i passar la ITV i revisions periòdiques.
  Imprescindible utilitzar un casc homologat, guants i jaqueta especial de motorista.
  Encara que costa, circula darrere dels cotxes, i no zigzagueandoentre ells.

convivencia moto coche

Si ets conductor…

 • Has de tenir en compte que la moto és un vehicle més vulnerable, menys visible. Recorda-cada vegada que vagis a girar, canviar de carril o obrir una porta.
  Una recomanació és obrir la porta amb la mà contrària per obligar-te a mirar si s’aproxima una moto.
  Màxima cura amb l’angle mort a banda i banda de l’cotxe.
  Senyalitza sempre totes les maniobres que vagis a realitzar i no actuïs sense abans mirar pels retrovisors.
  Respecta la distància de seguretat, és clau perquè en cas d’emergència disposis d’espai suficient per frenar sense arribar a col·lisionar amb el vehicle que circula davant.
 • Font informació:   https://www.auto10.com/. Arancha Ànec