ITV per a motos: Passa-la a la primera

ITV per a motos: Passa-la a la primera
ITV per a motos: Passa-la a la primera

La ITV és un examen tècnic que té el seu costat positiu: tret que tinguis certa experiència mecànica o un amic que et comprovi la moto cada poc

Errades tècniques que si afecten la teva seguretat com l’estat de les rodes, suspensions, frens, pèrdues d’oli i altre, poden passar desapercebuts pel dia a dia de la moto.

itv anoia motos 653x498És l’efecte “és que la meva moto és així”, que és el que se sol dir quan et diuen el que falla. No; no és així. Tu t’has acostumat al fet que vagi així i no t’adonaràs fins que no t’ho diu un altre, ho repares i notes la diferència.

Avui dia a més ja no és l’embolic que fa uns anys suposava: l’alliberament del sector ha fet que surtin estacionis ITV “com els bolets”, la qual cosa fa que ja no hi hagi cues d’hores d’espera fins que et toqui el torn. Si abans has mirat les quatre coses bàsiques, si t’has assegurat en el temps que has tingut la moto de no fer modificacions no homologades (o de fer-les de manera que puguis tornar a la de sèrie) i la teva moto va bé de debò, no hi haurà problemes: aprovaràs i t’hauràs assegurat que la teva moto està bé.

La documentació de la teva moto consta de permís de circulació i fitxa tècnica. Bàsic en aquesta comprovació és que els nombres de xassís i matrícula coincideixin entre elles i amb el xassís i placa de la moto. No, no és obvi que sigui així: no seràs el primer que es pega l’esglai en la ITV i descobreix que porta una documentació que no correspon amb el nombre de xassís o que el concessionari que va posar la placa es va equivocar en el seu moment i portes la d’un altre.

També és important saber on està en la moto el nombre de xassís gravat: moltes porten una placa d’identificació i homologació, però no és tan fàcil ; el legalment important és el que va encunyant i és el que et miraran. Sol anar en la pipa de la direcció, però no sempre és així. En alguns escúters va realment amagat i no creguis que tots els inspectors de totes les ITV se saben la localització d’aquest nombre en tots els models de motos i escúters. Per tant, per estalviar temps, mira en el teu llibre d’usuari on es localitza el nombre de xassís i, si veus que l’inspector no ho té clar, digues-li-ho.

L’assegurança és un altre tema important. En algunes comunitats autònomes (Castella-la Manxa, per exemple), s’exigeix que el vehicle a revisar tingui l’assegurança en vigor. Pregunta si en la teva comunitat és així i porta juntament amb la documentació el justificant, rebut o certificat de la companyia on consti la matrícula de la moto. Si t’ho exigeixen i no ho portes, t’hauràs d’anar sense passar la revisió.

Permís de circulació i fitxa tècnica, el primer a revisar.

Rodaje-de-neumaticos-de-moto-nuevos 650x488Els pneumàtics, lògicament, no poden estar gastats. Si portes una roda llisa, ja estàs “suspès”. Però també miren que les mesures siguin les corresponents al teu model. Aquestes mesures figuren també a la fitxa tècnica i han de ser la que portis. En alguns casos, algunes motos estan homologades amb diverses mesures de roda, i per tant, tens cert ventall de mesures a triar, però no és el normal.

Ull amb les motos d’enduro: les rodes de cros solen ser més barates i tenen millor agarri, per la qual cosa molts acabem emprant-les, en comptes de les homologades d’ enduro. No passaràs amb aquests pneumàtics. També és important respectar índexs de velocitat i càrrega del pneumàtic i comprovar que no estan en mal estat, amb esquinçaments, talls en els flancs o, simplement, molt cristal·litzades. També en aquests casos et poden tombar.

En alguns casos de motos molt antigues o una miqueta especials pots tenir problemes per aconseguir pneumàtics de la mesura homologada. Pots muntar “equivalents” i per saber quines són el millor és preguntar al teu “neumàtic-man” habitual o a la mateixa estació ITV abans de muntar-les. Així, evitaràs problemes.

Les motos modernes han de portar dos miralls. Si ja té uns anys, pots passar amb un només, igual que els ciclomotors. Aquests han de ser o els de sèrie o homologats. Si els vas a canviar, demana uns que estiguin homologats; el segell d’homologació ha de figurar en el mateix mirall, però per si de cas guarda la caixa en el qual venien, ja que aquí figura també l’homologació.

Amb les llums simplement comprova que funcionen. Has de tenir posició, curta i llarga. És important tenir l’altura de fars correcta: en curtes, amb la moto posada entre 5 i 10 metres de distància d’un cotxe, ha d’il·luminar la seva placa de matrícula, ni molt per damunt ni molt per sota. No és difícil (normalment, perquè en tot hi ha excepcions) regular-les bé, amb ajuda del manual d’usuari.

El clàxon ha de funcionar bé: si és el de sèrie, no hi ha problema, si no està trencat. Si sona poc, no passarà. Amb els intermitents, igual que passava amb els miralls, ull amb les homologacions: hi ha alguns molt xulos que una vegada posats veus que en la caixa et posa el famós “not for road use” : són divertits, aquests fabricants. També han de tenir una cadència determinada: no fa falta un cronòmetre per comprovar; si van molt més ràpid del normal o molt més a poc a poc, tens un problema. Si has canviat els de bombeta normal per uns de leds, és normal: has de posar un condensador intercalat perquè recuperin la velocitat que han de tenir.

I no t’oblidis (perquè és la distracció típica) que la llum que il·lumina la matrícula ha de funcionar i si has canviat el porta matrícules, assegura’t que la inclinació entra dins de la norma, que tens aquesta llum posterior ben posada i el catadiòptric reflector: és obligatori sempre.

L’escapament.
És un dels punts delicats per a molts de nosaltres: canviar escapaments per estètica, prestacions, moda i altres està a l’ordre del dia, a més que canviar el silenciador original d’una moto moderna és qualsevol cosa menys barat, en la majoria dels casos. Si portes un no original, comprova el segell d’homologació.

Ha d’anar gravat al mateix tub d’escapament i normalment solen venir amb un certificat d’homologació. Guarda-ho amb la “docu” de la moto. També comprovaran els sorolls que emet i en moltes motos (enduros, ciclomotors de marxes, motors de 2T) els seus escapaments van amb una fibra especial per dins que absorbeix el soroll. Si aquesta està molt cremada ja, no funciona com hauria. Canvia aquesta fibra i solucionaràs el problema.

Manillar, comandaments i altres elements subjectes al xassís han d’estar ben subjectats i en la seva posició normal. Manetes, pinyes i altres i han de funcionar bé. Et comprovaran que les suspensions actuïn ben i, com amb el motor, que no hi ha fugides d’oli, que en aquest cas indiquen retens de la forquilla o amortidors posteriors rebentats. Rodaments de direcció, de rodes i bieletes de suspensió posterior no poden tenir folgances o embussos. Amb la cadena de transmissió passa el mateix: si va amb una tensió normal i la corona no té un desgast d’aquests que ja va “saltant”, no posaran pegues. Però ull! que si comença a saltar o la cadena va molt destensada sí que et poden donar un toc.

Frens.
No sol haver-hi problemes en la prova de frens: tots sabem si la nostra moto frena bé o no. I si és el segon, canvia les pastilles o sabates i comprova nivells de líquid i tensió del tambor. Si no hi ha fugides de líquid, o un disc molt guerxo passaràs sense problemes. Per cert, en alguna ITV és l’inspector el que es puja a la moto i passa ell la prova; en unes altres no i tens obligació de fer-ho tu. Si et negues al·legant por o que no saps, et suspenen i ja està.

La carrosseria també entra en la revisió, com és normal. No pot haver-hi desperfectes greus, no pots anar sense aletes, o amb la meitat de la crestallera penjant o subjecta amb cinta americana. Però excepte això, no se solen ficar en majors disquisicions, tals com si portes una altra cúpula o has desmuntat part de la crestallera. Però amb la llei a la mà, una cúpula diferent o tintada si pot ser il·legal, per la qual cosa assegura’t que si canvies la cúpula, la nova estigui homologada o, com en el cas dels tubs d’escapada, guarda l’original. Per cert, procura portar la moto neta i presentable: els inspectors són humans i, encara que intentin ser objectius, una moto amb bona pinta i cuidada té més possibilitats de guanyar-se la seva indulgència davant una petita fallada.
Contakilómetres, comptavoltes i altre equipament de sèrie del quadre ha de funcionar (i més el velocímetre). Per descomptat, també els testimonis, encara que aquests no són fàcils de comprovar per a ells. No hi ha una prova especifica per a ells, però tingues en compte que el comptavoltes es veurà quan l’engeguin i quan comprovin frens veuran si funciona el contakilómetres.

Si la teva moto és un ciclomotor, tingues en compte que a més comprovaran la velocitat que asoleix. Per llei, no hauria de ser més de 45Km/h; per això vénen limitades. I al moment en què l’hagis delimitada, correrà bastant més que això. És útil, si encara pots, guardar les peces que s’hagin llevat en aquesta “delimitació”, així podràs tornar a muntar-les quan toqui ITV, que en els ciclomotors és als 3 anys des de la primera matriculació. Si no tens aquestes peces, et tocarà portar-la al taller o inventar-te una forma de limitar-la perquè no pass1 de 62Km/h: és el marge legal que hi ha, per evitar mals entesos.

Font d’informació:
http://http://www.soymotero.net/
Daniel Navarro

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *