Consells de conducció de moto a l’hivern

Consells de conducció de moto a l’hivern
Consells de conducció de moto a l’hivern

anoiamotos·com-moto hivern. motos igualada 859x483Arriba el fred i en la moto, la temperatura ens afecta, sobretot, en què la goma dels pneumàtics triga moltes més corbes en “despertar”. Si s’usen compostos molt “racing” es pot passar veritablement malament, perquè, com estan pensats per a ús en circuit, on s’escalfen molt, en fred no s’agafen tot just.
En canvi, les últimes generacions de gomes sport-turisme, amb molt sílice i altres especificacions, compleixen bastant millor en fred. De totes maneres, no cal deixar de pensar-hi en arribar a una corba després d’una llarga recta: hi ha menys adherència del que habitual.En realitat, el realment perillós de qualsevol carretera són les sorpreses. Pot ser l’hora de dinar d’un preciós dia assolellat d’hivern, estar l’asfalt totalment sec al sol però encara haver humitat o gel a les zones d’ombra. Molt de compte, per tant, en entrar en un revolt llarg que passa, de forma gairebé inevitable, del sol a l’ombra. Deixant un bon marge i si els pneumàtics ja estan tebis, segurament es pugui passar per la humitat sense perill. En cas de trobar gel, molt de compte. Cal estar molt atent als avisos. Dies després que hagi plogut molt és molt possible que encara hi hagi esquerdes de l’asfalt per què surti aigua així que cal tenir-ho en compte, sobretot en terreny desconegut. Per la seva banda, els camions o tractors poden omplir de fang els primers metres a la sortida d’una finca. Més val el dolent conegut, per això sempre és millor dedicar-se, en aquests dies, a rutes conegudes, si pot ser alguna cosa concorregudes, perquè el trànsit neta i escalfa el terra. La contrapartida és que no es pot anar tan fort com per carreteres desertes. I per descomptat, és imprescindible triar bé el propi equipament.

EQUIPAMENT DE MOTO PER L’HIVERN

Combatre les inclemències meteorològiques durant el viatge d’anada i tornada és una de les claus de l’èxit. Preparar la teva moto i l’equipament personal resultarà molt més còmode i segur. Algunes de les claus són:
Carenat: La solució més eficaç. Si no es disposa d’ell, és convenient aguditzar l’enginy per muntar un parabrisa o sistema que eviti el xoc de l’aire directament sobre el cos. Però atenció; és fonamental que no interfereixi en la conducció ni limiti la seguretat de la moto.
Fibres sintètiques: El Goretex, Thinsulate i altres fibres sintètiques són les millors solucions per a l’aïllament del cos contra el fred.
Mascaretes de neoprè i botxins: Important col·locar-les bé, de manera que permetin plena visibilitat, no molestin amb arrugues al posar-te el cas i permetin la circulació d’aire de manera que no enteli la visera.
L’electricitat: Armilles, punys tèrmics, seients calefactables … l’electricitat de la teva moto generant calor al teu cos. El més important és cuidar bé la bateria i una correcta instal·lació que no produeixi curtcircuits.
Botines impermeables: Un complement per a botes amb poc aïllant. El més important que no molestin la conducció i no es puguin enganxar amb palanques de canvi o fre.
Bosses de plàstic: Un remei casolà que sempre convé tenir a mà. Serveixen per tapar l’equipatge o confeccionar qualsevol tipus de peça artesanal. El més important és ajustar-les bé mitjançant cinta adhesiva per evitar que es trenquin ràpidament amb el vent de la marxa.
Matalàs inflable: Encara més pesada que les de goma escuma és el més aïllant i còmode per dormir al campament. Un bon sac de dormir és imprescindible.

QUÈ REVISAR DE LA MOTO ABANS DE SORTIR A MUNTAR A L’HIVERN
Revisa la moto bé abans de marxar. Pneumàtics en bon estat i pressions en fred. Frens, líquid refrigerant, oli motor, llums de recanvi, kit d’arrossegament en bon estat. No et quedis tirat a la carretera per un ximple detall.
Accessoris calefactables. Cuida la teva bateria i tot el cablejat ben segellat i aïllat que no entorpeixi cap moviment del manillar ni els teus moviments sobre la moto.
Guardamans. El millor són els fabricats específicament per a aquesta funció però com a remei casolà pots fer uns amb ampolles de plàstic. Important que no molestin ni enxampin cap cable. Eviten que l’aire xoc directament amb els guants i et robi la calor.
Suplement de pantalla. Pots construir un suplement de pantalla amb una pantalla de casc vella i cinta americana. L’important és que desviï del teu coll l’aire fred de la marxa.
Frens antibloqueig. L’ABS proporciona una seguretat psicològica important i una seguretat real cant arriba el cas d’emergència en condicions de poca adherència.
Llums. El far i el pilot del darrere s’embruten molt circulant a l’hivern amb boira o pluja. Neteja’ls en cada parada per veure i que et vegin.
Reflectants. En roba i moto són econòmics sense manteniment i garanteixen una seguretat suplementària molt important.

Equipatge. Porta només el just i sempre ben subjecte i aïllat. Important que no interfereixi la conducció i que no hagis d’estar permanentment pensant que se’t caurà.
Funda per a la moto. Protegeix la teva moto de la gelada al campament i també de la pluja, les cendres de les fogueres etc.
Rentar la moto. Després del viatge renta a fons la teva moto per treure tota la sal adherida que corroeix ràpidament el metall.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *