Com regular els comandaments de la teva moto

Com regular els comandaments de la teva moto
Com regular els comandaments de la teva moto

Per conduir una motocicleta cal fer servir cadascuna de les nostres extremitats. Hi ha algunes excepcions, com els scooters i alguns models automàtics, que ens donen una mica més de llibertat, però en general les dues mans i els dos peus van a estar constantment ocupats mentre la pilotem.

 

mandos-anoiamotos%c2%b7es-2La mà dreta s’encarrega de l’accelerador i el fre, l’esquerra de l’embragatge, el peu dret habitualment del fre, i l’esquerre del canvi. I a més cal atendre els comandaments que tenen a veure amb les indicacions, situats a les pinyes de banda i banda del manillar. I encara que pugui semblar una nimietat, el que hi hagi tanta feina, fa aconsellable que tot estigui al seu lloc, i que comptem amb la màxima accessibilitat possible. Cal tenir en compte que una moto necessita per poder controlar-se el treball del cos, i que tant les cames com els braços ens han de mantenir sobre ella, subjectant a les frenades i les acceleracions. Tot això, especialment si anem a conduir una moto durant un llarg període, obliga que l’accionament de les diferents palanques o pedals s’hagi de produir amb la major naturalitat possible. Una maneta de fre o d’embragatge situada massa lluny dels punys per la mida dels nostres dits, ens obliga a desplaçar tota la mà cap endavant, perdent força d’adherència al manillar. Si estan col·locades molt amunt, el canell estarà doblada quan les accionem, i al frenar, l’esforç de suport del nostre cos de seguida farà que es cansi. El mateix passa amb les palanques, perquè si estan molt elevades ens obliguen a aixecar el peu de l’estrep o a doblar més del compte el turmell. Més enllà de la posició general del cos, dictada per elements que no sempre permeten ser regulables, com són el seient, els estreps i els manillars, hem de tenir sempre la major facilitat i confort per gestionar la nostra moto. És l’única manera de circular segur i aguantar el que ens posin fora d’ elles.

EINESS QUE ANEM A UTILITZAR EN LA REGULACIÓ DE COMANDAMENTS
Afortunadament els fabricants ja compten amb que els comandaments d’una moto han de ser fàcilment regulables, i almenys, en el que fa a les manetes, estan gairebé íntegrament, dotades d’elements de regulació, de manera que com a molt, haurem de treure’ns els guants per operar amb els reguladors que modifiquen la distància de la maneta al manillar. Si el que volem és canviar l’angle amb el manillar, sí que necessitarem alguna petita clau, simplement per afluixar la brida que àncora el suport de la maneta al manillar. Habitualment amb una clau allen de quatre cinc mil·límetres. Les palanques de fre i canvi necessiten una mica més de treball, però també és cert que solen estar menys condicionades a canvis, perquè la feina que s’efectua amb els peus és més bàsic. En aquests casos, l’alçada es regula modificant la inclinació de la palanca, per al que es treballa amb les varetes de reenviament. Totes tenen mides similars, de manera que les claus necessàries per operar no són molt diferents: entre 10 i 12 mm. Cal tenir en compte que sempre han de ser obertes.

REGULACIÓ DE MANETES
A més de la possible regulació de la distància de la maneta al manillar, quan l’embragatge s’acciona per mitjà d’un cap, cal regular la seva tensió amb la roda situada al final del suport. El cable ha d’estar tibant perquè l’accionament sigui total, però cal deixar un joc d’uns cinc mil·límetres a la maneta per salvar les dilatacions en calent. La maneta de fre és la més important, i habitualment disposa d’un regulador que permet variar la seva distància al manillar. Depenent de la mida de la mà serà necessari allunyar més o menys. Per trobar la distància correcta cal mantenir la mà subjectant el puny, i apropar la maneta fins que els dits puguin accionar sense moure la mà de posició.

REGULACIÓ DE LA PALANCA DE CANVI
Algunes palanques estan ancorades directament al motor, però la majoria tenen un reenviament des del suport fins al motor. La barra de connexió és la peça on es troben els reguladors, que consisteixen en cargols que es poden extreure més o menys de la vareta, de manera que es modifica la seva longitud. Per a això simplement cal deixar anar la femella de fre i girar la varilla. La posició de la palanca de canvi ha de ser tal que el peu no hagi de elevar-se per poder accionar-la. Normalment es col·loquen en els reposapeus en angle amb la zona davantera desplaçada cap a fora, de manera que simplement hagi de girar el turmell per col·locar l’empenya o la sola en la posició adequada per accionar amunt o abajo.

REGULACIÓ DE LA PALANCA DE FRE
El pedal de fre està connectat directament a la bomba per mitjà d’una vareta, que és la peça que disposa del sistema de regulació. Com la pròpia vareta acciona la bomba, és l’ancoratge a la palanca de fre el que té la rosca de fre, i el cargol que augmenta o disminueix la longitud de la vareta que permet que la palanca giri sobre el seu ancoratge, i el seu extrem pugi o baje. En el cas de la palanca de fre, el peu no necessita més que trepitjar-la, pel que pot col·locar-se una mica més amunt, això sí, amb la precaució que no estigui accionada durant la conducció. Normalment la primera part del recorregut no acciona gairebé els frens, pel que convé provar quan comença a endurir-abans d’ajustar la seva alçada definitiva.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *